Mad og fortællinger fra Hanstholm

Mærk de afghanske, afrikanske og arabiske dufte brede sig, når du lukker denne bog op.

Det er nemlig beboerne på Hanstholm Asylcenter, der har disket op med madopskrifter fra deres hjemlande. Opskrifterne er krydret med fortællinger om deres liv før de kom til Hanstholm og ikke mindst deres drømme.Forsiden af bogen

Bogen udkom i juli 2015 og kan købes hos Hanstholm Asylcenter eller hos Bog & Ide i Thisted. Den koster 79,95 kr. og fragten er 20 kr.

Læs mere og bestil her: www.hanstholmasylcenter.dk/mad-og-fortellinger-fra-et-asylcenter.html

Se tre af opskrifterne her: www.tvmidtvest.dk/indhold/asylmad

Krøstekål i vaskemaskine

Opskriften er skrevet af brødrene Price efter besøget hos min kusine i Thy. Her lærte de at lave krøstekål i forbindelse med en serie om egnsretter på DR 1.

Læs opskriften nedenfor eller klik på linket her Krøstekål i vaskemaskine

”At kryste kål er et gammelt ord for at knuge eller klemme. Det er den proces kålen skal i gennem til denne ret. På vores dialekt hedder det ikke kryste men krøste”
Elisabeth Ubbesen.

(Det kan være en god ide at lave en dobbelt portion krøstekål og fryse halvdelen ned når man nu er igang)

4 personer

Ingredienser:
1 stort hvidkålshoved
50 g smør
Ca. 4 dl. fløde
Salt
Sukker

Fremgangsmåde: 
Vaskemaskinen gøres rent med et skylleprogram uden vaskemiddel.

Begynd med at fjerne de yderste blade på kålen. Skær den i 1/8 dele og kog den dernæst i letsaltet vand i ca. 30 min. (Hvis man serverer kålen med flæsk og medister kan noget af kogelagen fra kødet tilsættes vandet kålen koges i)
Når kålen er kogt, køles den helt af og stokken fjernes.
Nu skal kålen pakkes ind i en stofpose – f.eks et gammelt, men rent, pudebetræk. Posen kommes i vaskemaskinen og så skal det centrifugeres. Det gælder om at få ALT vand ud af kålen, så den er så tør som muligt. (Når du er færdig med at centrifugere kålen i vaskemaskinen er det vigtigt at køre den en gang på skylleprogram – ellers vil kållugten sætte sig i det næste hold tøj du vasker.)
Hak derpå kålen i en kødhakker. Smelt smørret i en gryde og kom kålen ved. Lad den simre ved svag varme mens der jævnligt røres. Tilsæt derpå fløden lidt efter lidt og så snart konsistensen minder lidt om kartoffelmos, så skal der ikke mere fløde i. Smag til med sukker og salt.

Traditionelt serveres krøstekål med skiver af kogt, sprængt, stribet flæsk og kogt medisterpølse – begge dele skal være kolde.
Bestil den sprængte flæsk hos slagteren i god tid. Kog den for svagt blus i usaltet vand tilsat timian og laurbærblade i ca. 2 timer. Tag den op og sæt den på køl. Lad medisterpølsen simre i kogelagen i ca. 20 minutter og afkøl ligeledes den.

Til retten hører der stærk sennep og rødbeder til og de spisende drysser krøstekålen med kanelsukker efter smag.

Kålen kan dog også serveres med frikadeller.

Kilde: http://www.dr.dk/mad/opskrifter/spise-med-price/kroestekaal_i_vaskemaskine.htm

Thyblog fik brødrene Price til Thy

Se min kusine få besøg af Bdr. Price i Thy og oplev, hvordan en utraditionel køkkenmaskine tages i brug, når der skal laves krøste-kål. En ellers gammel familieopskrift.

Kontakten til min kusine opstod såmænd gennem bloggen her, hvor der er billeder af min faster i sving!

Min kusine tog mod den nye udfordring med et åbent sind og sagde bare ja. Se de seks timers optagelser kogt ned til 7 minutter her:

Spise med Price, sæcon 8 – del 4: Egnsretter – Nordjylland. Vist den 13. maj 2015 på DR1.

Se opskriften her: Krøstekål i vaskemaskine